0723-506554

Vandra i Sala - Upplev "Bästmanlands" skogar och sjöar i historisk miljö

I Västmanland finns totalt hela 512 km av välmarkerade leder.

I och runt Sala och Svartbäck Gård finns många fina vandringsleder i olika längd och svårighetsgrad och några guldkorn är samlade nedan. Alla åldrar och ambitionsnivåer kan lätt ta sig ut i skog och mark och uppleva naturen till fots längs med dessa leder. Börja med att ladda ned appen Naturkartan där flera av lederna nedan finns markerade med anvisningar för hur man hittar ledens startpunkt, vilka faciliteter som finns längs lederna och allmän beskrivning av vad varje led har att erbjuda i form av upplevelser.

Snöra på vandringskängorna och upplev Salas rika historia och fina natur till fots !

Förutom tipsen nedan är det också mycket fint att promenera runt Ekeby dammar i Salas fina Stadspark mot Väsby Kungsgård eller att ta sig från centrum till Silvergruvan längs med  "Sala kanal - vandrings- och cykelled". Fler tips på promenadvägar finns längst ned på denna sida för Gröna gången och Bråsta backar

Långt

Gruvdammsrundan - 26 km

Lättvandrad led för tvåbenta, fyrbenta, stora och små. Leden kan delas upp i etapper och tas som helhet eller bara delvis. 

Gruvdammsrundan går genom rogivande skogar, över vilsamma mossmarker och längs med flera bad- och fiskevänliga sjöar. 

Leden passar utmärkt för alla som vill uppleva en blandning av idyllisk landsbygd, vacker natur och fascinerande historia. 

Fiske är tillåtet vid samtliga sjöar som leden passerar (mot lösande av fiskekort). 

All information om var man kan parkera, rastplatser, vindskydd, tältplats, toaletter, mm finns i appen Naturkartan och på Trails of Västmanland. 

Att cykla till Järndammen som är en bra startpunkt för att vandra Gruvsammsrundan tar 40 minuter och med bil är den en kort färd på 10 min från Svartbäck gård.

Längd: 26 km

Rastplatser: Övernattningsmöjlighet finns vid natursköna tältplatser och vackert belägna vindskydd där det finns grillplatser och bänkar.

Startplats: Om man kommer med tåg kan man börja leden från Salas stadspark där Gruvdammsrundan har en startskylt bakom minigolfbanan. Ett alternativ om man har bil är att utgå från Järndammen där karta och parkering finns här vilket är en bra startpunkt om man ska gå den kortare sträckan i form av övre slingan, 

Mellan

Ekebymosse, Hyttskogen - 6 km

Upplev den stora mossen som är ett arv efter gruvdrift och ingår i Salas stora vattensystem som gav gruvdriften dess energi för att hålla igång verksamheten under jord.

Ekebymosse är en spännande miljö med rikt fågelliv och du tar dig över mossen på stigar och spänger. Mitt på mossen finns rastplats med bänkar. Ta med kikare!

Längd: 6 km

Rastplatser: Många fina platser att stanna och njuta av mossen och fågellivet runt om. Favoritplatsen att stanna är ute på spängerna där det finns en avsats med bänkar.  

Startplats: Utgå ifrån Annedals motionsgård och följ kartan nedan. Flertalet spår finns i området och kartor finns här.


Kort

Hårsbäcksdalen - 3,7 km

Hårsbäcksdalen är ett imponerande naturreservat där dalsidorna sluttar 20 meter brant ner mot den slingrande ån och du omsluts av frodig grönska - det är så nära djungel man kan komma på våra breddgrader.

All information om leden och vart du parkerar och kan stanna för att njuta av medhavd matsäck finns på Naturkartan

Med bil åker man på 20 minuter från Svartbäck Gård till parkeringen där leden genom dalen börjar. 

Längd: 3,7 km

Rastplatser: Finns flertalet rastplatser och en grillplats med vedförråd och torrdass.

Startplats: Utgå från parkeringen där leden börjar och hitta dit genom att åka väg 254 emellan Fjärdhundra och Heby och svänga av vid skyltar mot Hårsbäcksdalens naturreservat. 

Utgå från Annedals Motionsgård och vandra delar av Gruvdammsrundan över Ekeby mosse.

Annedals Idrottsgård

Långt

Hälleskogsbrännan Långstigen - 23,7 km

En bit längre bort från Svartbäck Gård  finns Hälleskogsbrännans naturreservat från den stora branden 2014 med flera leder och sevärdheter. Väl värt ett besök att köra de 50 minuterna dit!

All information om leden och vart du parkerar och kan stanna för att njuta av medhavd matsäck finns på Naturkartan

Tips är att ta en avstickare till Stora Vallsjön där det finns en fin rastplats och missa inte Mattssons torn med utsikt över brandområdet.

Förutom Långstigen genom Hälleskogsbrännan finns även den kortare Geologislingan på 1.7 km

För riktigt go-fika stanna till vid Fiket i Färnebo

Längd: 

Rastplatser: 

Startplats: 

Mellan

Helgonmossen, känsla av Norrland - 8 km

Helgonmossrundan är en naturstig med tydlig vildmarkskänsla som är hyfsat lättvandrad för de flesta.  Som namnet antyder promenerar man runt en stor mosse som både består av öppet vatten, med fina små öar, och ren gungfly bevuxen med Ängsull och hjortron under rätt säsong.

Helgonmossen var en del i det system av uppdämda vatten som försörjde Silvergruvan när den var aktiv. Stigen  är markerad med orange markeringar på träd.

Längd: 8 km

Rastplatser: Några rastplatser finns längs med stigen men inte med bänkar eller ved.

Startplats: Parkeringen i norra änden av Järndammen.

Kort

Gruva och natur - Silverstigen 1,5 km

Vid Sala silvergruva ligger naturreservatet Aspenstorp där man kan se tydliga spår efter gruvbrytning som tidigare bedrivits här. I marken finns mycket kalk vilket gör att vissa sorters växter och mossor trivs här.

Längs med Silverstigen finns skyltar som beskriver områdets gruvmiljöer. 

I Aspenstorp  finns fler olika system av stigar där vissa av stigarna är utmanande, men det finns också flera där du kan ta dig fram med barnvagn eller rullator.

För dig som har fikakorgen med finns fina ställen att stanna på längs den gamla gruvkanal som passerar genom området.

Mer information om Silverstigen finns hos Naturkartan

Längd: 1,5 km

Rastplatser: Det finns två grillplatser på gruvområdet. En vid barnens gruvby "Gruvbygården" och en nära Marketenteriet (bakom Lerapans kermik) här

Startplats: Under sommaren är gruvområdet avstängt för biltrafik och då hänvisas besökare till den parkering som ligger direkt efter avfarten från Västeråsvägen, väg 56, innan man kommer in på gruvområdet. Övriga månader går det att parkera på Drottnings Christinas väg här

Rastbänk Gröna gången

Promenadtips 1 - Gröna gången 3 km

Det finns även många fina promenadvägar i Sala för den som inte vill ut i skog och mark utan hålla sig lite mer stadsnära. Gröna gången är en mycket fin promenad är längs med gruvans gamla vattenvägar uppe på vallar. Den går från Fiskartorget inne i Sala till Måns Ols Utvärdshus. Leden följer vattendragen och dammvallarna som byggts för Sala Silvergruvas vattensystem.

Gröna gången är en vacker promenadväg som går förbi vid Ekeby dammar i centrala Sala, följer kanalen upp mot lärkans sportfält och nya vattentornet förbi Jakob Mats kvarn, längs med Mellandammen, förbi Folkets Park och fortsätter utefter sjön Långforsen och Utvärdshuset Måns Ols. Ett utvecklingsprojekt pågår längs med Gröna gången och mer information finns här om de olika insatserna.

Längd: 3 km men kan göra kortare om man börjar vid tex Nya Vattentornet på Lärkans Sportfält eller vid Folkets Park. Kan göras längre genom att fortsätta efter Måns ols Värdshus mot Stora skuggan – Dammboskid.

Rastplatser: Längs med Gröna Gången finns många bänkar att stanna vid och vila benen eller mumsa på egen matsäck.   

Startplats:  Fiskartorget eller Måns Ols Utvärdshus

Promandtips 2 - Bråsta backar 2,2 km

Att promenera i Bråsta backar är roligt för barn speciellt under sommartid då man kan leta efter små stentroll. Stigarna passar också utmärkt för en hundpromenad nära Sala centrum om man inte vill gå i stadsmiljö utan i skog.

Bråsta backar är ett naturspår i kuperad terräng. Från påsk och fram till höstlovet finns det små sten-filurer "Bråstisarna" gömda på olika ställen längs med naturspåret.


Längd: ca 2,2 km kan enkelt göras längre eller kortare.
Startplats:
Utgå från Nyåkersgatan där cykelbanan leder in till Bråsta backar